تولید ۲۰۰ فرآورده از عناب در چین
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در این زمینه اظهار کرد: خراسان جنوبی ازجمله مناطق بسیار مستعد برای رشد گیاهان دارویی است بهگونهای که برخی از این گیاهان توانستهاند ۲۰ سال خشکسالی را تحمل کنند.
محسن پویان با بیان اینکه یکی از مهمترین گیاهان خراسان جنوبی که دارای خواص دارویی است، عناب است، اظهار کرد: در راستای معرفی این محصول باید کار و تلاش صورت گیرد که مانند زعفران از خراسان جنوبی خارج نشود. پویان با بیان اینکه در زمینه زعفران بعد از خراسان رضوی رتبه دوم در کشور را داریم، بیان کرد: این موضوع باعث شده که کمکهای دولتی در زمینه این محصول نیز با اولویت خراسان رضوی صورت گیرد.
او با اشاره به اینکه ۹۶ درصد تولید عناب ایران در خراسان جنوبی صورت میگیرد، ادامه داد: وقتی چینیها توانستهاند ۲۰۰ فرآورده از عناب تولید کنند بیشک ما نیز قادر خواهیم بود که چنین اتفاقی را رقم بزنیم. مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با بیان اینکه برخی از استانهایی که از لحاظ آب و هوایی شرایط مطلوبی دارند، اقدام به کشت عناب کردهاند، گفت: بااینوجود اگر ما در خراسان جنوبی کار نکنیم، انحصار این محصول را از دست خواهیم داد.
پویان اظهار کرد: هرچند تولید عناب به هر نقطهای برود بازهم درنهایت در ایران صورت میگیرد ولی باید در نظر گرفت که با توجه به خشکسالیهای اخیر و نبود صنعت قوی در خراسان جنوبی رفع مشکل بیکاری و مهاجرت نیازمند توجه ویژه به این محصولات استراتژیک است.
او با بیان کرد: ما در استانی با شرایط خشک آب و هوایی کار میکنیم که بهجز محصولات استراتژیکی چون زرشک و عناب و زعفران نمیتوانیم بر روی محصول دیگری سرمایهگذاری کنیم.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: بااینوجود متأسفانه در زمین معرفی محصول عناب تاکنون اتفاق خاصی صورت نگرفته است و بسیاری از دمنوشهای گیاهان دارویی سایر کشورها از دمنوشهای مرتبط با محصول عناب برای بسیاری از مردم شناختهشدهتر است. پویان در زمینه صادرات محصول عناب نیز گفت: در حوزه صادرات نیز در حد مطلوب و ایده آلی نیستیم و بر اساس گفته برخی از فعالان اقتصادی صادرات پنهانی که به کشور پاکستان داشتهایم با مشکل روبهرو شده است.
برگزاری همایش ملی عناب در سال ۹۸
او اظهار کرد: عناب محصولی است که از ریشه، ساقه، برگ و هسته آن حدود ۴۰ یا ۵۰ مورداستفاده اقتصادی و دارویی با فراوری آن میتوان داشت که باید با تلاش و همت جمعی از این فرصت استفاده کرد.
مدیر مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی با اشاره به برگزاری اولین همایش ملی عناب در سال ۹۸ بیان کرد: میخواهیم در این همایش همه جنبههای علمی، اقتصادی و تجاری موردتوجه قرار گیرد.
پویان بیان کرد: فرآوردههای عناب باید به سمت محصولات کمک غذایی و دارویی برود که این امکان شدنی است.
دبیر اجرایی اولین همایش ملی عناب نیز در این نشست اظهار کرد: از سال ۹۴ مأموریتی از سوی معاونت پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی به جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در زمینه بهینهسازی تولید و فرآوری گیاهان دارویی با تکیهبر سه محصول زرشک، زعفران و عناب داده شد.
حسین راغ آرا با اشاره به اینکه کار را با تکیهبر محصول عناب آغاز کردیم، بیان کرد: یکی از اقدامات برای معرفی محصول عناب برگزاری اولین همایش ملی عناب است چراکه هنوز در بسیاری از نقاط کشور آشنایی با این محصول وجود ندارد. دبیر اجرایی اولین همایش ملی عناب گفت: این همایش در چهار بخش کشاورزی و منابع طبیعی، داروسازی و پزشکی و دامپزشکی، فراوری و صنایع غذایی برگزار میشود. راغ آرا یادآور شد: تاکنون حدود هزار و ۴۰۰ نفر ساعت برای این همایش کار و برنامهریزیشده و امیدواریم با همفکری و همکاری به نتیجه مطلوب برسیم.